Цяла нация беше хакната. Под това заглавие CNN разказва във водещ

...
Цяла нация беше хакната. Под това заглавие CNN разказва във водещ
Коментари Харесай

CNN за НАПleaks: Цяла нация беше хакната

" Цяла нация беше хакната. " Под това заглавие CNN разказва във водещ материал на уеб страницата си за теча на милиони жители в България.

В страна със единствено 7 милиона души население мащабът на хакването значи, че съвсем всеки работещ пълновръстен е бил обиден - отбелязва американската телевизия.

Атаката е извънредно огромна, само че това не е нещо неповторимо. Правителствените бази данни са златна мина за хакери - написа още авторката и коментира, че те съдържат голямо благосъстояние от информация, която може да бъде " потребна " през идващите години.

" Може да създадете дълга и комплицирана ключова дума, само че информацията, която държавното управление държи е нещо, което няма да се промени - рождената ви дата няма да се промени, няма и да промените дома си на следващия ден. Много от информацията, която е отнета в България е била годна през вчерашния ден, годна е през днешния ден и евентуално ще бъде годна за доста хора през идващите пет, 10, 20 години ", разяснява Гай Бункър, експерт по осведомителна сигурност, коментирал случая пред CNN.

Въпреки строгия правилник, въведен в Европейски Съюз предходната година, който допуска българското държавно управление да санкции себе си, офанзивите против държавните системи нарастват - демонстрират наблюденията на Адам Левин от друга компания за кибер сигурност. Той дефинира протичащото се като " война ".

Експертите са уверени, че в случай че " старите бази данни " не бъдат изменени, те са уязвими за хакерски офанзиви.

Медията споделя за ареста на 20-годишния Кристиян Бойков и припомня за пробива, станал в Търговския указател преди по-малко от година, коментиран от Асен Генов с думите, че през този интервал обществото, политиците, ръководещите страната са знаели доста добре какъв брой съществени са кибер проблемите в държавната инфраструктура, само че не са създали нищо по въпроса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР